Petter Dass’ ungdomsstipend

En liten skrytepost må vel være lov etter drøyt et halvt år med poster? Jeg lover å ikke la dette utarte seg til en rosablogg av den grunn (f.eks. trente jeg i går og spiste havregryn til frokost i dag, men det har jeg fremdeles ikke tenkt å fortelle dere eller vise dere bilde av)…

2013-12-05 22.43.27

Undertegnede mottok tidenes første Petter Dass-stipend i festlokalene til Vårt Land på torsdag. Stipendet deles ut til unge stemmer i debatten om religion og samfunn, etikk og verdier. I den anledning ønsker jeg å gi honnør til både Vårt Land, som skaper slike insentiver for å få unge ut i offentligheten. I tillegg kommer Tankesmien Skaperkraft, som trener, nettverker, arrangerer åpne skrivekurs og motiverer til aktivt samfunnsengasjement. Vi yngre mangler nok endel på livsvisdom, og har mye å lære av eldre veiledere, men kan forhåpentligvis bringe pågangsmot og et friske perspektiver inn i den offentlige samtalen.

Ofte er det en terskel for unge til å måtte legge ut meninger og tanker offentlig, hvor de kan bli kritisert, og hvor de attpåtil må forsvares. Det gjelder nok spesielt i debatter hvor religion eller tro er nevnt. Da er det ofte lite nåde å få, både muntlig, i sosiale medier og i kommentarfelter (selv om slikt ofte kan tas med ca. to og et halvt Dødehav med salt).

Slike priser gir inspirasjon til å lese grundigere, jobbe hardere, tenke mer og skrive enda bedre. Teisme generelt, og kristen tro spesielt, har i det minste fått seg nok en norsk forsvarer i møte med vitenskap, rasjonalitet, myter og populærkultur. Planene for 2014 er allerede mange, og kan gjerne bli enda fler! :)

For interesserte, var følgende fem poster med i begrunnelsen for seieren:

Bekjennelser fra en ekstremist (opprinnelig publisert i Natt og Dag, 25.01.13)

Fra kritikk til renessanse (publisert i Vårt Land 06.08.13 under tittelen “Nyateismen intellektuelt uholdbar” og linket til fra forsida av VG under den enda mer taboide-og-ikke-godkjente-av-meg-teksten “Ateismen har utspilt sin rolle”. Gøy!)

Når kritikere kritiserer kritikk – etter nyateismedebatten (08.08.13)

Mindblowing og andre eventyr (30.10.13)

Din tanke er fri – fri fra materie (06.11.13)