AktueltMediaModerne slaveri

En Dag – for å forandre Norges historie

(Publisert i bilaget til Skaperkraft 30.08.14. For å lese hele bilaget – trykk her eller på bildet under.)

10592859_754689841235742_1605169580105028719_n

Tankesmien Skaperkraft gir i høst ut Norges første omfattende bok om det moderne slaveriet – både globalt og nasjonalt. Anledningen er arrangementet «En Dag» som flere organisasjoner inviterer til på Bislett stadion i Oslo 1.august 2015.

En pizzarestaurant i en liten sidegate av downtown Detroit. En solfylt åker i en bortgjemt dal av Thailand. På utstilling i Red Light District i Phnom Penh, Kambodsja. En scampifarm langs en strandbredde hvor Stillehavet kjemper seg inn for å møte en rolig vietnamesisk havneby. Et støvete steinbrudd i Uttar Pradesh, India. I bakgården til en middelklassefamilie i Bristol.

Den som utfører det svarte arbeidet til håndverksetterlysningen du la ut på nett, fordi du ville ha en billig oppkjørsel til huset. Et lite kjellerrom av betong i Oslo, forvist til en seng borte i hjørnet. Der lever de ut historiene som utgjør deres liv—dag etter dag.

Boken tankesmien utgir vil hjelpe deg å få innblikk i mange av disse narrativene, og hjelpe deg å selv være på utkikk etter nye.

Umulig frihet

Vi vet ikke alltid hvor. Vi vet bare at. At det lever mennesker—høyt verdifulle mennesker—uten frihet. Mennesker med tanker, håp, drømmer, kjærlighet, humor, mødre, sønner, barndomsvenner. De er et sted der ute. Men også her, midt i blant oss.

De første ordene til ofre om deres naturlige rett til frihet er ofte sjokkerende for mennesker uten tilgang til BBC og Google, men skaper i neste omgang en kjedeeffekt. Frihet er smittsomt. Informasjon er et godt våpen.

27 millioner mennesker—og det er et konservativt estimat. Slaver. Smak litt på det ordet. Ikke bare et dårlig ekteskap. Ikke bare en lønn som ikke oppfyller norske standarder. Ikke bare å bli tvunget av sjefen til å jobbe overtid på lørdag kveld, langt fra vennene på kino, men en virkelig fratakelse av ditt eget eierskap over deg selv.

Det moderne slaveri

Tvangsarbeid. Sexslaveri. Tvungen organdonasjon. Offentlig arbeid. Krigstjeneste.

Eksemplene er mange, og ikke begrenset til en spesifikk nisje av verdenssamfunnet vi lever i. Moderne slaveri er forbudt ved lov i samtlige land i verden, men utnyttelse stopper ikke med et stykke papir.

Det finnes flere ulike definisjoner av moderne slaveri, men vi kan identifisere tre kjennetegn:

  1. Graden av restriksjon rundt individets naturrett for frihet til bevegelse
  2. Graden av kontroll over individets personlige eiendeler
  3. Eksistensen av en informert enighet og en full forståelse til naturen av forholdet

Sitasjonen i Norge

I Norge blir kampen mot menneskehandel i stor grad drevet frem av frivillige organisasjoner. Hverdagshelter i Kirkens Bymisjon, Maritastiftelsen, Prosenteret, Krisesenteret Rosa, Røde Kors. Men også i Politiet, UDI, Transittmottak og flere andre organisasjoner jobbes det langt utover hva lønn og normert arbeidstid skulle tilsi. Dette er arbeid som er fullstendig avhengig av en brennende lidenskap for mennesket.

KOM (Politiets Koordineringsenhet for Ofre for Menneskehandel) fikk i 2013 innrapportert 300 personer som er under oppfølging som potensielle ofre for menneskehandel. Vi vet dessverre at mørketallene er store, og at 300 bare utgjør overflaten av et isberg. Til sammenligning estimerte en offisiell amerikansk rapport tidligere i år at det ble identifisert 44.758 ofre globalt i 2013. Likevel viser godt estimerte tall at i realiteten befinner tallene seg i en helt annen liga: 27 millioner.

1. august 2015

En Dag er en bevegelse som ønsker å forandre Norges historie. For å vise at Kirken i Norge ikke er villig til å se mennesker utnyttet, men som tar opp kampen for å elske mennesker i både ord og handling.

1. august 2015 skal Bislett Stadion fylles av lidenskapelige mennesker. Tusenvis av mennesker som roper ut et budskap på vegne av de stemmeløse. Det blir en spennende dag med førsteklasses informasjon, inspirasjon, konserter og underholdning.

Målet med dagen er å opprette den britiske organisasjonen Hope for Justice i Norge. Hope for Justice ble stiftet i 2007 av Ben Cooley, og har vokst seg til å bli den største organisasjonen mot moderne slaveri i Storbritannia. Organisasjon forener hengivne jurister, tidligere militære, etterforskere og renommerte politimenn, for å innta en uvurderlig rolle som tredjepart mellom politi og offer.

Hope for Justice har vist en modell som fungerer: Flere hundre mennesker er assistert ut av slaveri i løpet av kort tid. Dette gir oss visshet om at slaveri ikke er en realitet vi trenger å leve med. Ryktene om deres profesjonalitet overskrider grenser og vekker oppsikt over hele verden. I Storbritannia er organisasjonen nå hentet inn for å trene britiske polititjenestemenn.

Tenk hvis Norge kan bli det første landet i verden hvor moderne slaveri bare er en ond del av vår historie. Ikke bare i teori, men i praksis. En samlet Kirke som reiser seg for å utøve sin gudgitte misjon: Kjærlighet i verbform. Menneskets frihet. Deres verdighet.

Boken til Skaperkraft utgis av Frekk Forlag i november, men kan allerede forhåndsbestilles på skaperkraft.no til 200,-. En mulighet for å kunne slutte deg til troppene av hverdagshelter. En perfekt julegave til dine kjente og kjære.

1. august 2015. En Dag. Bislett Stadion. Bli med på et stykke historie!

Les mer på endag.no, se hvordan du kan bli Helt for en Dag, booke en foredragsholder hjem til dere og la oss finne ut om vi kan arrangere noe sammen!