Sommerferie

Kjære fine leserfolk!

Jeg tar en liten pause herfra frem til slutten av august. I mellomtida må du føle deg fri til å sende mail, dele, lese, bruke søkefeltet for å finne et tema, foreslå nye tema eller kommentere på gamle poster, som vil bli besvart. Som tidligere sagt bestemte Facebook plugin seg for å slette alle kommentarer som ble skrevet tidligere, men dette skal visstnok ikke skje igjen. Det skal dessuten være mulig å kommentere uten å logge inn på Face. :)

Spør gjerne din ungdomsklubb, festival eller menighet om dere ikke skal arrangere en trosforsvarskveld til høsten. Min erfaring er at tema som tro, filosofi og naturvitenskap engasjerer veldig om dagen, blant både unge og eldre. Det er dessuten veldig aktuelt og spennende, dersom det blir kommunisert på en engasjerende måte. Kristen tro bygger på historiens mest enestående intellektuelle tradisjon, i sterk samhandling med vår fornuft, og det burde vi få øynene opp for.

Når kritikere tror at Gud kan sammenlignes og avvises på likt grunnlag med Zeus, varulver og julenisser. At han er et vesen på lik linje med andre vesener, en årsak på lik linje med andre årsaker, en ting som må eksistere, snarere enn å være Eksistensen selv. At religiøs tro og naturvitenskap er motsetninger. At naturvitenskapen har bevist at naturen er uten mål og mening. At den har motbevist at vi har en sjel, at vi mennesker bare er dyr, eller at “men hvem skapte Gud” er en smart innvending, med mer, viser det jo at vi har gjort en for dårlig jobb. En jobb som bare skaper grunnlag for de mest banale diskusjoner. Ta gjerne kontakt på mail eller Facebook!

Faith and science: “Though faith is above reason, there can never be any real discrepancy between faith and reason. Since the same God who reveals mysteries and infuses faith has bestowed the light of reason on the human mind, God cannot deny himself, nor can truth ever contradict truth. 

Consequently, methodical research in all branches of knowledge, provided it is carried out in a truly scientific manner and does not override moral laws, can never conflict with the faith, because the things of the world and the things of faith derive from the same God. The humble and persevering investigator of the secrets of nature is being led, as it were, by the hand of God in spite of himself, for it is God, the conserver of all things, who made them what they are.”
Den Katolske Kirkes katekisme, artikkel 159

Ha en helt fantastisk sommer!

En liten godbit under i et intervju med John Milbank med en historie som nok mange vil kjenne seg igjen i. Om dagens misforståelser om religion og sekulær fornuft, myten om den sekulære, og hvorfor teologi igjen er på vei tilbake til sin rettmessige plass som “the Queen of the Sciences”. Mye å ta tak i fremover! :)

“(…) [T]hat what Milbank means by religion, is almost the opposite of dogmatism, or a repressive piety. He thinks of it as an exercise of reason. A freer exercise than what is possible within secular limits.”

Og blant andre nyheter: Paven bannlyser mafiamedlemmer fra Kirken.