Publisert

En dokumentar som burde vært unødvendig

En amerikansk dokumentar skaper store bølger, og anbefales nå også av norske kristenledere. Programleder Matt Walsh treffer en kulturell nerve når han stiller et enkelt spørsmål: Hva er en kvinne?

Dokumentaranmeldelse publisert i Vårt Land 24.07.23.

“What is a Woman?” ble opprinnelig utgitt for et år siden av den konservative medieorganisasjonen Daily Wire. Dokumentaren fikk ny vind i seilene da den ble lagt ut gratis denne måneden. Omstendighetene rundt relanseringen kunne knapt vært bedre. Elon Musks Twitter planla et samarbeid om videoen, men personer i Twitter-systemet omgjorde samarbeid til sensur for «hatprat». Den oppgitte årsaken var «feilkjønning». Kort tid etter sørget Musk selv for å fjerne restriksjonene og la ut en personlig anbefaling om at «alle foreldre burde se dokumentaren».

Oppstyret hadde allerede startet en Streisand-effekt, som betegner fenomenet når forsøk på å undertrykke innhold skaper langt større oppmerksomhet. I skrivende stund har tweeten med videoen 185,4 millioner visninger på Twitter. Til sammenligning hadde Netflix’ mest populære dokumentar, “Harry og Meghen”, 4,5 millioner visninger første uke. En visning på Twitter krever bare at en bruker ser minst to sekunder av videoen, men medregnet alle plattformer og virale videoutklipp, blir det likevel en av verdens mest sette dokumentarer.

(…)

Les resten av anmeldelsen hos Vårt Land.