Argumentet fra Bach

Den populariserende filosofen Peter Kreeft har på sin nettside en rekke med 20 relativt enkle argumenter for Guds eksistens. Etter å ha fremført 16 stk, kommer han med en spesielt kreativ en. Det går noe slikt:

 1. Musikken til Johann Sebastian Bach
 2. Derfor, eksisterer Gud

Enten forstår du denne, eller så gjør du ikke det.

Kort kommentar: Dette er selvfølgelig ikke et argument i en standard forstand. Syllogismen er ikke logisk gyldig, og konklusjonen følger derfor ikke fra premissene. Argumentet er nok mest med for å få tilhører til å starte en prosess av undring, og det er åpent nok for at tankerekkene kan ta flere ulike retninger. Uten å legge noen føringer, avslutter jeg derfor kommentaren her. :)

Kreeft gjentar for øvrig ofte at han kjenner tre ateister som har blitt troende av å lytte til Bach.

 • Leif Egil Reve

  Hahaha, jeg liker hvordan denne bloggposten om argumentet sier nøyaktig like mye som selve argumentet som presentert hos Kreeft :-D

  • Hehe, jeg tipper du har noen forslag til hvordan et argument kan formaliseres videre?

   • Leif Egil Reve

    Hehe, det har jeg desverre ikke, fordi jeg synes spesielt disse estetiske argumentene er de vanskeligste å fatte som reelle argumenter :-) Men jeg synes det er interessant å se at mange synes dette er genuint appellerende argumenter, så jeg lar dem som forstår dem ta dem for seg, jeg ;-)