Filosofi

Kampen for sannhet – en kamp for livet

Usannhet bekjempes best med en lidenskap for sannhet. Det kan redde liv og bedre menneskers situasjon, men da må vi få tilbake selvtilliten på at vi kan si noe om den.

Først publisert på Tankesmien Skaperkrafts sider 11.03.21 i anledning deres «sannhetsprosjekt».

Med fremveksten av ord som «falske nyheter», har konseptet om sannhet igjen fått økt oppmerksomhet i offentligheten. Men hva er dette merkelige begrepet, som mennesker har stilt spørsmål om til alle tider? Hva er sannheten om…sannhet?

Det rare med sannhet, er at de fleste, i hvert fall dem som er barn av vår vestlige kultur, allerede har en fornemmelse om at sannhet har en unik egenverdi. Sannhet er noe som er tett sammenvevd med selve meningen med livet. Det er noe vi burde etterstrebe for dets egen skyld. Det er ikke bare et middel for å oppnå noe annet, verken politiske eller økonomiske mål, selv ikke med de edleste hensiktene.

De fleste forstår godt hva vi mener med den og den sannheten i det daglige, som hvilken plante som er giftig å spise; hvilke dyr på savannen vi bør holde oss unna; eller at Paris er hovedstaden i Frankrike; uten å trenge en utfyllende forklaring om hva sannhet er i seg selv.

Les resten på Skaperkrafts sider.