FilosofiHistoriePublisert

Da teologene skapte ateismen

En bokanmeldelse av Lars Sandbecks «Den gudløse verden» fra Eksistensen forlag.

Først publisert i Vårt Land 21.04.21.

Kan det komme noe godt fra Danmark? Ja, det tenkte i hvert fall jeg når jeg åpnet de første sidene av denne boka.

For å gjøre research til boka, hadde teologen Lars Sandbeck brukt tid på det danske svaret av «Religionskritisk debattforum» over en tid. Da antok jeg i all min fordomsfullhet at dette ville være en bok med billig apologetikk som svar på billig ateisme.

Men den var ikke bare det. Den er også en tour de force gjennom idehistorien, som trekker linjer helt tilbake til antikken, og utforsker hvordan spissfindige teologiske debatter i middelalderen skapte det vi kaller den moderne verden.

Fra teksten:

«Den danske teologen Lars Sandbeck oppsummerer ateismens historie og tilstand i vår tid. «Den gudløse verden» er en nyttig innføring i et populært kulturfenomen, med bare mindre svakheter.

Om du snakker med enkelte ateister i dag, vil du høre at den ateistiske posisjonen er den mest naturlige ting i verden. Ateister er hva vi alle ville vært, om vi forble ubesudlet av ideologier og overtro. Slikt som lurer oss til å tro på usynlige skikkelser og bruke religion som maktmiddel, lyder resonnementet.

Disse forslår at ateisme ikke er en posisjon man må forsvare. Den er en negasjon – et fravær av gudstro, lik hobbyen ikke-samling av frimerker. Denne nydefinisjonen har vært brukt i alt fra å rettferdiggjøre intellektuell latskap, til mer utspekulerte, politiske strategier. Ved å redefinere ateisme til et slags nøytralt utgangsposisjon, kan man hevde at alle tankesystemer som ikke er ateisme, er fremmedelementer, som må legitimere sin plass i offentligheten.»

Les resten av anmeldelsen av boka «Den gudløse verden» på Vårt Lands sider.