BioetikkFilosofiMoralfilosofi

Spinnvilt fra SV og AUF om livets begynnelse

Først publisert på egen Facebook-side, hvor det følger litt videre diskusjon.

NRK Sogn og Fjordane har i dag en sak med et par venstreorienterte kvinner som raser mot «abortsynet til KrF-toppen» Tore Storehaug, som ble intervjuet i går.

Det de sier er helt spinnvilt. Se for deg følgende dialog:

– Det virker som at klimaendringene tiltar, og at disse har en tung korrelasjon til menneskelig aktivitet, seier Tore Storehaug i utspørringa.

– Men hvis endringene er tungt korrelert med menneskelig aktivitet. Er klimaendringene menneskeskapte?

– … (lang pause) Eg vil ikkje svare veldig konsekv. Altså. Ja. Klimaendringene er menneskeskapte hvis vi legg til grunn den definisjonen. Ja.

– Og det er definisjonen til KrF?

– Ja.

Etterfulgt av slike reaksjoner.

– Eg synest det er forunderleg at ein slik utsegn kjem frå ein KrFar som er så ung. Eg hadde forventa meir frå den kanten i 2017. Dette viser berre at KrF vil ta oss tilbake til fortida, seier AUFs Sandra Edith Tenud i Sogn og Fjordane.

– Eg er glad for at det er eit stort fleirtal som ikkje deler hans syn på klimaendringer. Eg blir lei meg når eg høyrer slike utsegn, seier Vibeke Johnsen, stortingskandidat for SV.

Okay. Dette handlet om hvorvidt et foster er et liv – ikke klimaendringer. Men poenget står. Vi kan ikke stå på barrikadene for at fornuft og vitenskapelighet skal ha større plass på den ene sida, for så å bruke ideologi til å spille forferdet og blinde oss mot muligheten til å sette ord på selv helt grunnleggende biologiske faktum.

Det finnes nok ingen eksakte tekniske definisjoner av liv (men det er det heller ikke av f.eks. ild), men vi vet likevel himla mye om hva liv innebærer. I boka mi om molekylærbiologi (David P. Clark 2010), står det f.eks. følgende:

«Generally, it is accepted that something is alive if it can grow and reproduce, at least during some stages of its existence. (…) Perhaps the key factor that characterizes life is the ability to self-replicate. This includes both the replication of the genetic information (the genome) and of the structure carrying and protecting it (the cell). (…) This brings us to another characteristic of life, which is that it evolves. Descendents are not identical to their ancestors but gradually accumulate changes in their genetic information over time.»

Selv i Nova – naturfagsboken for ungdomsskoletrinnet, står følgende:

«En organisme er et levende vesen; et individ av eller en representant for en biologisk art, eksempelvis et dyr en plante, en sopp eller mikroorganisme.»

Kom igjen, NRK Sogn og Fjordane, AUF og SV. Dette er 2017. Alle har tilgang til informasjon selv ved et enkelt Google-søk og går på grunnskole. Om vi skal ut av skyttergravene, må vi i det minste enes om å kunne bruke grunnleggende ord som samsvarer med virkeligheten.

Illustrasjonsbilde fra Pexels.